Diferenta intre platformele Tumblr, Blogger și Medium

tumblr-blogger-sau-medium

Am revizuit mai multe platforme în prima parte a articolului pentru a ne da seama care este platforma pentru blog ideală pentru noi. Platformele analizate anterior, Wix, Squarespace și WordPress, ofereau soluții care permit hostarea și conectarea unui domeniu personalizat.

În schimb, platformele prezentate în acest articol, Tumblr, Blogger și Medium, permit o personalizare limitată a domeniului și reprezintă un spațiu unde important este doar conținutul de un anume tip. De obicei, aceste platforme sunt ideale pentru scriitori sau ca adiții la un blog personal, unde imaginea brandului nu este în prim-plan.

Așadar, mai jos urmeaza o prezentare a acestor platforme împreună cu avantajele și dezavantajele oferite de fiecare în parte.

Tumblr – platforma perfectă pentru conținut video sau audio

Tumblr este o platformă de microblogging lansată în 2007. Momentan, conform website-ului lor, Tumblr este locul unde se găsesc 486 milioane de bloguri. Popularitatea acestei platforme este dată de faptul că îmbină microblogging-ul și feature-uri de social media. Această platformă oferă hostarea conținutului și un plan gratuit unde numele domeniului tău va avea extensia “tumblr.com” sau un domeniu propriu, contracost.

Avantaje

 • Este o platformă ce poate fi folosită gratuit dacă dorești să ai un domeniu de genul “domeniulmeu.tumblr.com”
 • Există o versiune premium care permite conectarea unui domeniu personalizat
 • Este foarte ușor de folosit
 • Posibilitatea creșterii traficului pe blogul tău este mare deoarece are componente de social media integrate
 • Este optimizat pentru conținut de tip video sau audio

Dezavantaje

 • Platforma are un număr de funcționalități limitate pe care nu le poți extinde
 • Deși există o mulțime de teme disponibile, acestea nu au incluse opțiuni adiționale, iar în funcție de amploarea proiectului tău, acest lucru poate să te limiteze
 • Mutarea conținutului în altă platformă poate fi foarte dificilă

Ce înseamnă toate astea?

Tumblr este o platformă populară unde marele avantaj este că folowerii tăi sunt la câteva clickuri distanță datorită funcționalităților de tip social media existente. În plus, platforma oferă hostarea pe serverele proprii a conținutului tău, precum și optimizări pentru conținut de tip video sau audio. Este o platformă potrivită pentru persoanele care vor să aiba un canal adițional pentru a ajunge la clienții lor.

Blogger (Blogspot) – ideal pentru începători

Blogger este un serviciu gratuit de la Google. Acesta oferă o modalitate rapidă de a crea un blog pentru persoanele non-tehnice. Blogger a fost lansat pentru prima dată în 1999, fiind achiziționat de către Google în 2003. Și în cazul Blogger hostarea este gratuită, existând posibilitatea achiziționării și conectării unui domeniu, sau folosirea, gratuit, a unui domeniu cu extensia “blogspot.com”.

Avantaje

 • Serviciul oferit este gratuit. Ai nevoie doar de un cont de Google pentru a-ți începe un blog
 • Este foarte ușor de folosit
 • Oferă securitate prin prisma faptului că este o platformă ce aparține Google

Dezavantaje

 • Funcționalitățile sunt limitate și foarte basic
 • Planul gratuit oferă un domeniul de tipul “https://domeniultău.blogspot.com”
 • Opțiunile de design sunt puține și nu au mereu cea mai bună calitate
 • Platforma primește funcționalități noi foarte rar
 • Google îți poate suspenda contul oricând din diverse motive

Ce înseamnă toate astea?

A avea un blog în Blogger oferă avantajul unei platforme gratuite, disponibilă imediat și ușor de folosit. Un număr ridicat de bloggeri încep prin a folosi acest serviciu, migrând ulterior la website-ul lor propriu. Dacă ești la început și vrei să îți testezi nișa dar nu vrei să investești foarte mult, acesta poate fi un punct de pornire foarte bun pentru tine.

Medium – platforma pentru blog unde primează conținutul scris

Medium este mai mult decât o simplă platformă de blogging; este o comunitate pentru scriitori, jurnaliști sau experți în diferite arii. Unul dintre principalele avantaje pe care le oferă Medium este că poți transforma blogul hostat pe această platformă într-o sursă de venit, dacă ai un număr suficient de mare de cititori. Această platformă a fost lansată în 2012 și oferă hostarea conținutului pe serverele lor, fără însă a exista posibilitatea de a avea un website personalizat sau a conecta un domeniu. Pe scurt, este o platformă unde conținutul scris primează.

Avantaje

 • Posibilitatea de a fi plătit pentru articolele publicate dacă ai un număr suficient de mare de cititori
 • Publicarea articolelor tale într-o comunitate deja existentă, deci cititorii tăi te vor găsi mult mai ușor
 • Standardele în ceea ce privește conținutul sunt foarte ridicate. Fiind o platformă formată din experți și scriitori, un conținut scris de slabă calitate nu va genera interes
 • Este foarte ușor de utilizat și de setat

Dezavantaje

 • Nu oferă posibilitatea setării unui domeniu propriu
 • Nu oferă posibilitatea de a avea un template sau un website propriu, deci nu îți poți consolida identitatea vizuală a brandului
 • Domeniul tău nu poate fi customizat, vei avea asignat un nume de genul “https://medium.com/@domeniultău”

Ce înseamnă toate astea?

Medium este o platformă ideală pentru blogging. Dacă identitatea brandului tău nu este focusul principal și scrisul este una dintre marile tale pasiuni, atunci această platformă este ideală pentru tine. Cu toate astea, este bine de avut în vedere că pentru a avea succes pe această platformă, este nevoie să publici conținut de calitate ridicată deoarece concurența este foarte mare.

Așa cum reiese din analiza noastră, platforma pentru blog poate fi de multe feluri. Pentru a face cea mai bună alegere este recomandat să îți faci o strategie pe termen lung pentru blogul tău, astfel încât să îți dai seama ce funcționalități îți dorești și cât ești dispus să investești din punct de vedere financiar.

Alegerea unei platforme pentru blog în conformitate cu planul nostru aduce avantajul de a limita potențiale probleme și de a investi mai puțin în dezvoltare. Dacă știm de la început ce ne dorim de la blogul nostru, găsirea unei soluții perfecte pentru nevoile noastre este la un click distanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.