Ingrijirea florilor de gradina
O gradina frumos ingriita, cu atentie si pasiune, ne poate aduce un plus de energie in vietile noastre, mai ales daca ne place sa ne petrecem timpul liber acasa, impreuna cu cei dragi.
Exista chiar si proverbe chinezesti care ne indeamna sa amenajam o gradina daca vrem sa fim cu adevarat fericiti si gasim un strop de bucurie si un scop bine definit in fiecare zi.
Decoratiunile din gradina sunt cele care delimiteaza frumos acest spatiu menit relaxarii, insa florile de gradina sunt cele care anima atmosfera prin culoare, forma si miros.
Una dintre cele mai intalnite flori de gradina este bujorul, o floare foarte frumoase, cu un miros foarte placut si parfumat.
Bujorul este o floare rezistenta, care infloreste primavara tarziu pana aproape de inceputul verii.
Aceasta floare de gradina are nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta cum trebuie si pentru a putea inflori.
Daca este plantata intr-o zona cu umbra, floarea nu va supravietui, iar in zonele cu semi-umbra, ea nu va inflori.
Bujorul infloreste spre sfarsitul lunii mai, tufele lui ofilindu-se in fiecare toamna, pentru a creste in urmatoarea primavara din nou, de la zero, daca sunt indepartate la timp resturile moarte.
Pamantul in care plantam bujorul trebuie sa fie bogat, insa tot trebuie adaugate ingrasaminte pentru a se dezvolta corespunzator.
Bujorul, ca oricare alta floare de gradina, are nevoie de hidratare, respectiv de apa. El trebuie udat profund in perioadele secetoase: 2-3 galeti de apa turnate la baza tufei, pentru a intra adanc in profunzime, pana la radacina.
Florile ofilite trebuie indepartate imediat, altfel riscam sa compromitem inflorirea din anul urmator, datorita producerii semintelor.
Florile de gradina , cum sunt bujorii, sunt plante inalte, cu flori bogate si grele, asa ca evita sa le rupi cand este vant puternic sau furtuna si monteaza cativa araci in jurul tulpinilor pentru a le oferi stabilitate.
Ai grija sa le rupi din cand in cand excesul de frunze, pentru a imbunatati circulatia aerului si pentru a feri astfel planta de eventualele boli.
Ingrijire plante pe timp de vara
- Pe timp de vara, plantele au nevoie de un tratament mai special, fiind si ele supuse caldurii.
- Plantele care prefera umbra trebuie pozitionate in locuri in care soarele nu are acces.
- Nu uda florile si nici nu le stropi frunzele in timpul zilei. Nu le vei face bine, nu le „racoresti”, ci le arzi.
- Nu adauga ingrasamant.
- Aseaza ghivecele in functie de necesarul de lumina.
- Schimba ghiveciul in caz ca respectiva planta are daunatori. Schimbarea pamantului ar fi si ea o idee extrem de buna. Insecta care este cea mai predominanta este paianjenul rosu, care se simte in largul sau in timpul verii. Pentru a scapa de el stropeste planta cu apa calduta, dar nu fierbinte.