Cum sa scapi de cicatricile provocate de acnee

O acnee agresiva poate lasa semne vizibile si urate pe fata. Din fericire, pentru cele dintre voi pentru care cicatricile provocate de acnee reprezinta o adevarata problema, exista mai multe solutii. Cicatricile provocate de acnee superficiale pot fi tratate prin aplicarea unei creme, a unui unguent sau a unui gel. In cele mai multe din cazuri, acestea sunt produse pe baza de AHA (acizi de fructe), sau pe baza de galbenele. Iata cateva metode de tratament.

Peelingul cu acizi de fructe.

Este prima etapa. Alfa hidroxii acizii (AHA), se gasesc mai ales in merele verzi, in lamaie, in portocale, in coacaze, in migdalele amare, dar si in laptele fermentat si in miere. Utilizati sub forma e crema, acestia provoaca exfolierea blanda a pielii. Acest tip de peeling, relativ nu foarte agresiv, este indicat pentru leziunile superficiale. Acesta stimuleaza regenerarea celulara a pielii si netezeste epiderma la suprafata. Eficacitatea acestui tip de peeling este datorata concentratiei de AHA din produsele folosite. Cremele care sunt vandute in farmacii sau in parafarmacii contin concentratii eficace pentru a obtine o fata luminoasa … dar insuficiente insa pentru tratamentul cicatricilor.

Cum trebuie procedat?

Pentru ca peelingul sa fie eficace, dermatologul va folosi produse mai concentrate decat cele gasite pe piata. La o concentratie de 20% epiderma este „atacata”. La o concentratie de 35% derma va fi tratata si actiunea poate fi eficace asupra cicatricilor. In functie de tipul pielii, dermatologul va va propune intre 3 si 5 sedinte cu o distanta de 15 zile intre ele. Pentru a pregati pielea pentru peeling se vor folosi produse derivate din vitamina A. Tratamentul va fi completat cu creme cicatrizante sau cu creme pe baza de acid hialuronic.
Efectele peelingului cu acizi de fructe. Veti simti o senzatie de caldura, de piscaturi, si poate pielea vi se va irita putin.

Peelingul cu acid tricloracetic. Este vorba despre un peeling mai profund dar si mai agresiv. Dermatologul il va realiza sub anestezie locala. Acest tip de peeling functioneaza foarte bine in cazul cicatricilor provocate de acnee, dar este mult mai greu de suportat fata de peelingul cu acizi de fructe. Acest peeling „ataca” derma, deci este cu mult mai eficace asupra cicatricilor. In cazul acesta exfolierea provocata de peeling este foarte vizibila, la fel si iritarea. Intre 8 si 10 zile va trebui sa ramaneti acasa, sa va protejati pielea si sa evitati sa va scarpinati si sa dati jos crustele ca sa nu ramana cicatrici.

Tratamentul cu laser

Principiul este tratarea cicatricilor prin vaporizarea celulelor de la suprafata pielii.

Cele trei tipuri de laser folosite sunt: Laserul Fractional, Laserul CO2 si Laserul erbium.

Tratamentul cu laser CO2 transforma colagenul din straturile mai profunde, obtinand astfel o piele tanara, elastica, intinsa, sanatoasa. Laserul Erbium actioneaza asupra dermei, dar nu este vorba despre o simpla abraziune prin vaporizare. Acesta stimuleaza si fibrele de colagen. Laserul fractional nu actioneaza pe intreaga suprafata a pielii, ci numai pe mici portiuni microscopice, in timp ce energia laserului se inmagazineaza in straturile profunde, modificand colagenul, producand efectele de intindere si de innoire a pielii.

Dermabraziunea

Tehnica dermabraziunii se bazeaza pe o slefuire a leziunilor cu ajutorul unei freze sau a unei perii metalice cu rotatie rapida, permitand indepartarea straturilor superficiale ale pielii (epiderm si dermul superficial). Interventia se face sub anestezie locala si nu necesita internare. Nu confundati dermabraziunea cu micro-dermabraziunea.

Cateva sfaturi. Cel mai bine ar fi sa preveniti aparitia cicatricilor. Asta o puteti face printr-un tratament precoce al acneii. Exista numeroase tratamente eficace pentru a combate acneea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *