Rufe parfumate – solutii ieftine si naturala

Daca iti doresti rufe parfumate si moi, poti sa folosesti balsam de rufe din comert sau poti sa apeleze la solutii mai naturale si mai ieftine. Desi inmoaie si parfumeaza rufele, balsamul are defectele lui. In primul rand, este plin de chimicale si poate sa dea alergii, mai ales la copii. In al doilea rand, unele tipuri lasa pe rufe o substanta reziduala impermeabila care le face mai putin absorbante, ceea ce este un defect, mai ales, in cazul prosoapelor care sunt menite tocmai sa absoarba apa.
Din fericire, exista si solutii mai naturale.
Fa-ti singura balsamul de rufe
Prima reteta pe care ti-o propunem foloseste substante banale, care se gasesc in orice casa: bicarbonat de sodiu, otet alb si apa. Amesteca bine doua masuri de otet alb, doua masuri de bicarbonat si patru masuri de apa. Trebuie sa tii recipientul in chiuveta sau cada pentru ca bicarbonatul si otetul dau o reactie care va umfla cantitatea de lichid. La final, pune totul intr-un recipient de plastic cu dop. Cand speli rufe, agita bine recipientul si pune putin din el (cam o cescuta mica) in compartimentul pentru balsam al masinii de spalat.
A doua reteta foloseste o masura si jumatate de balsam de par (alege balsamul preferat, in functie de miros. Poate sa fie din cel mai ieftin), doua masuri si un sfert de otet alb, patru masuri si jumatate de apa calduta. Pune apa intr-un bol mare sau intr-un lighean. Amesteca in ea cu o lingura de lemn sau plastic in timp ce adaugi otetul. La sfarsit, adauga balsamul de par si amesteca pana cand se dizolva in apa cu otet. Pastreaza-l intr-un recipient de plastic si agita-l bine inainte de folosire. Se pune in compartimentul pentru balsam al masinii de spalat.
Pentru ambele retete, este important sa folosesti otet alb (incolor) pentru ca este mai putin concentrat, deci nu are un miros prea puternic si nu pateaza hainele. Otetul este bun nu numai pentru rufe, ci si pentru masina de spalat, caci dizolva depozitele de calcar. Daca vrei rufe parfumate, poti sa adaugi si ulei esential, dar numai o lingurita sau doua, altfel poti sa patezi rufele.
Scoate mirosul din prosoape
Chiar daca folosesti un balsam parfumat, prosoapele pot sa prinda un miros acru sau de mucegai pentru ca sunt mai tot timpul ude. Exista insa o solutie si pentru ele.
Prosoapele si carpele de praf sau de spalat pe jos trebuie spalate cu apa cat mai fierbinte. Detergentul si apa fierbinte scor murdaria, insa pentru a elimina mirosul ai nevoie de otet sau amoniac, pe care le torni in compartimentul pentru balsam al masinii de spalat. Daca rufele sunt albe, poti sa folosesti si clor.
Nu este cea mai naturala substanta, insa e foarte eficient cand vine vorba de scos mirosurile neplacute. Dupa spalare, scoate prosoapele imediat din masina. Daca raman inauntru, mai ales cu usa inchisa prind din nou miros. Asaza-le la uscat intr-un loc cat mai aerisit, daca este posibil afara. Pe viitor, intinde prosoapele la uscat, intr-un loc aerisit. De obicei le lasam in baie dupa ce le folosim, dar baile sunt slab aerisite, pline de aburi cu aer umed, nu e de mirare ca prosoapele prind miros. Dupa fiecare utilizare, este indicat sa le intinzi undeva unde se pot usca rapid, de preferat chiar afara.
Parfumeaza rufele
Pentru rufele care se calca, exista inca o solutie, daca le vrei parfumate. Foloseste un fier de calcat cu abur si pune in compartimentul de apa si cateva picaturi de ulei esential sau chiar din parfumul preferat. Din cand in cand, uda rufele cu putina apa parfumata. Ai grija ca uleiul sau parfumul sa fie foarte diluat ca sa nu lase pete sau alege o varianta incolora.
Mamele noastre obisnuiau sa puna sapunuri printre rufele din dulap, ca sa le dea un miros placut. Bunicile noastre puneau plante parfumate. Astazi, exista tot felul de odorizante speciale pentru sifonier. Dar varianta cea mai naturala si mai placuta este cea a bunicii. Asaza printre rufe saculeti cu plate parfumate (flori de tei, levantica, etc.) ca sa le dai un miros proaspat si natural.