Cum alegi tema pentru WordPress

Care sunt criteriile în funcție de care să alegem corect tema pentru WordPress? Fie că vrei să începi o afacere online sau un blog, dacă folosești WordPress vei avea nevoie ca tema să fie pe măsura ambițiilor tale.
O temă pentru WordPress reprezintă un ansamblu de fișiere pe care il încarci în website-ul tău pentru a personaliza aspectul acestuia.
În funcție de ceea ce îți dorești să obții, există teme cu număr variat de opțiuni și funcționalități, o parte din ele folosind page buildere de tip drag and drop.
Tipuri de teme
Temele pentru WordPress se împart în mai multe categorii, dar distincția principală se face în funcție de preț. Există teme gratuite și teme contracost.
Temele gratuite
Avantaje
- multe funcționalități puse la dispoziția ta gratuit
Dezavantaje
- lipsă de suport imediat în caz că descoperi un bug
Atunci când descoperi o problemă într-o temă mulți developeri vor încerca să o rectifice. În cazul unei teme gratuite însă, acest lucru nu va fi o prioritate, rezolvarea problemei fiind făcută într-un release viitor. - lipsă de suport în caz de implementare temă
Dacă vei avea nevoie de sprijin suplimentar pentru a implementa modificările unei teme, va trebui să folosești documentația pusă la dispoziție de către creatorii temei sau forumurile speciale. - informații despre dezvoltatorul temei vizibile pe website-ul tău
Uneori temele pentru WordPress au un banner cu numele dezvoltatorului și al temei în footer. Scoaterea acestui banner necesită modificarea template-urilor temei de cineva specializat. - functionalități limitate față de o variantă premium
Temele gratuite oferă un număr limitat de funcționalități față de o variantă premium a aceleiași teme
Temele contracost
Avantaje
- o gamă largă de funcționalități puse la dispoziția ta, gratuit
- suport pentru implementarea temei din partea dezvoltatorului (majoritatea dezvoltatorilor oferă suport pe viață)
- acces gratuit la modificările ulterioare aduse temei
- răspuns și remediere din partea dezvoltatorului în cazul în care ceva nu merge așa cum ar trebui
Dezavantaje
- în cazul în care o temă are un bug, de cele mai multe ori timpii de răspuns pot fi ridicați pentru a primi un răspuns din partea dezvoltatorului temei
- prețul ridicat al unor teme pentru WordPress, uneori acestea putând ajunge și la 100$
Ar trebui ca tipul de temă pe care îl alegi să varieze în funcție de complexitatea proiectului tău. Dacă ai un proiect simplu cum ar fi un website de prezentare, atunci poți opta pentru o temă gratuită. Acestea sunt disponibile pe website-ul WordPress. În schimb, dacă vrei un website complex cum ar fi un magazin online, atunci îți recomand să cauți o temă contracost.
Ce criterii trebuie să ai în vedere când alegi o temă pentru WordPress
Indiferent dacă ai un blog sau un alt tip de afacere online, tema pentru WordPress pe care o alegi trebuie să țină cont de anumite criterii. La ce trebuie să fii atent în momentul în care alegi o temă pentru WordPress?
Optimizare SEO
Există un număr mare de teme pentru WordPress care vin la pachet cu optimizări SEO. Instalarea și configurarea acestora va garanta că odată lansată afacarea ta online, aceasta va fi indexată de Google și va fi mult mai ușor de găsit prin motorul de căutare. În plus, o temă deja optimizată din punct de vedere SEO te va scuti de eforturi în plus, lăsându-te pe tine să te ocupi doar de optimizarea conținutului.
Performanță
Având în vedere că WordPress este o platformă populară și răspândită, temele de WordPress reprezintă o sursă de venit pentru mulți dezvoltatori. De cele mai multe ori însă, este nevoie de atenție sporită deoarece există teme care pot fi slabe din punct de vedere al performanței. Spre exemplu, o temă neoptimizată poate cauza site-ului tău timpi mari de încărcare. Pentru a fi sigur că achiziționezi o temă performantă, este indicat să cauți review-uri pentru tema respectivă. În plus, mai poți întreba pe forumurile de specialitate dacă acea temă este optimizată din punct de vedere al performanței.
Personalizare
Înainte de a instala o temă pentru WordPress, este important să ai o idee generală despre cum vrei să arate website-ul tău. Astfel, îți poți da seama dacă opțiunile personalizabile ale temei respective sunt suficiente. Spre exemplu, dacă tu dorești să folosești o culoare de accent specifică, tema trebuie să îți permită efectuarea acestei modificări. Altfel, este posibil să ai nevoie să angajezi pe cineva specializat care să te ajute. De aceea, este important să te informezi de la început ce elemente personalizabile are tema pe care vrei să o folosești.
Fonturi și diacritice
Așa cum am mai spus și în alte articole, fonturile fac parte din identiatea ta de brand. Este important ca fonturile folosite de temă să fie cele ale brandului tău, deoarece utilizarea unor fonturi diferite ar putea avea ca rezultat schimbarea felului în care arată elementele în pagină. Dacă ai conținut în română și folosești diacritice, un alt lucru la care să fii atent este ca tema să suporte folosirea de caractere speciale. În caz contrar, vei fi nevoit să schimbi fontul folosit.
Tema pentru WordPress, indiferent dacă o vei folosi pentru un blog sau un website de alt tip, trebuie să îți pună la dispoziție mijloacele prin care afacerea ta să ajungă mai departe. Dacă alegi o temă și descoperi pe parcurs că aceasta are performanțe slabe, schimbarea ei va fi mult mai dificilă și costisitoare.
De aceea, este important să știi de la început care este identitatea ta vizuală și ce funcționalități vrei să existe in website-ul tău.
Lasă-ne un comentariu și spune-ne care sunt elementele pe care ți le dorești de la o temă WordPress. Ai nevoie de ajutor la configurarea temei sau nu știi de unde să începi? Contactează-ne și te ajutăm în cel mai scurt timp!