Contabilul, cel mai important colaborator al firmei Cum il alegem?

De obicei proprietarii de afaceri mici acorda foarte mare incredere contabililor care se ocupa de actele firmei.  Relatia de lucru dintre administrator si contabil este bazata pe incredere, si pe buna dreptate. Contabilii pot fi cea mai valoroasa si de incredere sursa de sfaturi de afaceri, de la infiintarea firmei, la finante si suport in contabilitate, state de plata si alte servicii privind angajatii, circuitul financiar, investitiile, performanata afacerii sau taxele si impozitele. Contabilii sunt de fapt cei care se ocupa de managerierea partii finaciare a firmei, lasandu-i pe patronii micilor afaceri sa se concentreze de partea de clienti si dezvoltare.

Atunci cand lucrezi cu orice fel partener de afaceri sau furnizor, cu cat pui mai mult in relatie, cu atat e mai greu sa iesi din ea. Asa ca, este important ca un contabil sa aiba experienta, sa lucreze in echipa, sa cunoasca sisteme si procese eficiente, dar la fel de important este sa lucrati in mod eficient impreuna.

Ca afacere aflata la inceput este adesea dificil sa-ti aliniezi prioritatile cu activitatea desfasurata de un contabil. Un contabil bun te poate ajuta sa-ti conduci afacerea, insa cele mai mari beneficii se pot realiza dor printr-o relatie de munca solida si de sustinere.

Multi contabili incurajeaza micile business-uri sa foloseasca softuri pentru finante si facturare. Aceste unelte te vor ajuta sa-ti manageriezi afacerea in detaliu, sa-ti imbunatatesti relatiile cu clientii, sa-ti simplifici sarcinile de rutina, fara prea multa bataie de cap. Softurile online permit contabililor sa monitorizeze situatia financiara si sa-ti da la timp cele mai bune sfaturi. Invata sa folosesti si tu aceste softuri corect si complet. Putinul timp investit pentru a te familiariza cu aceste aplicatii te va ajuta mai tarziu sa-ti imbunatatesti afacerea eficient si pe termen lung. Cele mai importante lucruri pe care le poti aduce in relatia cu un contabil sunt o minte deschisa si dorinta de a face modificari pentru cresterea viitoare a afacerii. Contabilul s-ar putea sa te scoata din zona de confort sugerandu-ti lucruri la care poate nu te-ai gandit sau la care esti reticent, insa esti dator afacerii tale sa o expui la posibilitati si idei noi, chiar daca nu prea esti de acord.

De aceea, atunci cand iti alegi contabilul pentru firma este important sa alegi o persoana care se potriveste structurii tale. Asigura-te ca angajezi pe cineva cu experienta in afaceri similare, capabil sa inteleaga organizarea si industria in care lucrezi. Este improtant ca acesta sa fie familar cu legile si cerintele domeniului in care te afli. Intreaba printre cunostinete – reteaua de furnizori, parteneri sau colegi – de recomandari. Verifica referintele si asigura-ti si un nivel confortabil de comunicare la nivel personal. Ii vei incredinta o parte din succesul afacerii tale acestei firme sau persoane, asa ca fa-ti timp si alege corect!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *