Cum se poate creşte viteza de incarcare a blogului?

viteza-de-incarcare

Al doilea articol din seria Intrebari si raspunsuri se ocupa de o intrebare adresata de Zina: Cum se poate creste viteza de incarcare a blogului?

Intotdeauna cand se pune problema sa realizam o optimizare trebuie sa identificam care sunt factorii care influenteaza functionarea a ceea ce vrem sa imbunatatim. In cazul vitezei de incarcare a unui blog, se pot identifica trei categorii de factori:

  • factori ce tin de blog (dimensiunea paginilor, a imaginilor, tema folosita, widget-uri, etc.)
  • locatia vizitatorilor si
  • hosting (serviciul de gazduire)

Sa le luam pe rand.

Factori interni (care tin de blog)

Atunci cand vrem sa crestem viteza de incarcare a blogului, primul lucru spre care trebuie sa ne indreptam atentia este chiar blogul. Viteza de incarcare este direct proportionala cu „greutatea” paginilor, adica cu cantitatea de cod pe care le contin si cu dimensiunea imaginilor folosite.

Iata cateva metode de a obtine un blog „suplu”:

  1. Sa se aleaga o tema/template profesionist gen Thesis sau Genesis. Acestea sunt programate cu mai mare atentie decat temele free si se pune accentul pe o incarcare cat mai rapida.
  2. Sa nu se foloseasca un numar exagerat de plugin-uri si widget-uri. Chiar daca nu simtim acest lucru, fiecare plugin sau widget activat duce la scaderea vitezei de incarcare. Trebuie gasit un compromis cat mai bun intre functionalitate si viteza.
  3. Sa nu se foloseasca imagini de dimensiuni mari si sa se optimizeze cele existente. Un plugin foarte bun pentru acest lucru este WP Smush.it.
  4. Sa se foloseasca un plugin pentru cache de genul W3 Total Cache. Un astfel de plugin stocheaza paginile care au fost deja afisate astfel incat, in momentul in care un alt vizitator acceseaza aceeasi pagina, aceasta nu va mai trebui generata ci va fi „servita” din arhiva „cache”.

Locatia vizitatorilor

Daca blogul este scris in limba romana si deci marea majoritatea a cititorilor sunt din Romania, iar blogul este gazduit in alta parte a lumii, este posibil ca viteza de incarcare sa fie relativ mica indiferent cat de optimizat este blogul sau de cat de perfomant este serviciul de hosting.

Daca, dimpotriva, blogul are vizitatori din toata lumea atunci o alegere inteleapta este un serviciu de hosting din Statele Unite sau din Marea Britanie.

Hosting

Pe langa locatia serviciului de hosting, trebuie avut grija la performantele pe care le ofera. Majoritatea acestor servicii gazduiesc zeci, chiar sute de bloguri pe aceleasi server. Daca un blog ajunge sa aiba multi vizitatori, atunci are nevoie de mai multe resurse (memorie, procesor) la care nu are insa acces din cauza limitarilor. Consecinta: paginile blogului se incarca incet.

Asadar, daca aveti un blog care incepe sa creasca trebuie sa treceti de la cel mai ieftin pachet de gazduire la unul semi-profesionist sau chiar profesionist pentru a va asigura ca blogul se incarca cu o viteza decenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.