Alegerea sarmei pentru bijuteriile handmade

Bijutierii experimentati necesita pentru a –si exercita cu profesionalism meseria utilizarea de sarme si o serie intregi de instrumente, alaturi de alte materiale ca margele, sticla, cleme. Firul utilizat pentru a face bijuterii este creat intr-un numar impresionant de materiale si dimensiuni. Exista insa doua aspecte importante pe care trebuie sa le cunosti inainte de a alege firul bijuteriei tale: ecartamentul si duritatea. In general, gabaritul sarmei se refera pur si simplu la cat de gros este firul, iar firul este cu atat mai gros cu cat numarul este mai mic. Si, desigur, duritatea inseamna cat de grea este sarma, intalnindu-se aici trei tipuri: foarte dura, medie si moale. In functie de tipul de material si dimensiunea bijuteriei handmade pe care iti doresti sa o creezi, poti alege si sarm potrivita.

Alege-ti un proiect –  Diferite proiecte de bijuterii manuale necesită diferite tipuri de sarma, asa ca alege sarma pentru fiecare piese in parte.

Alege-ti un material pe care vrei sa-l utilizezi – Sarma poate fi confectionata din aluminiu, fier, cupru, aliaje, aur, argint, sarma de memorie, placata si asa mai departe. Pretul depinde in mare masura de materialul folosit pentru a face firul. Foarte comuna in confectionarea bijuteriilor handmade este o impletitura de sarma din otel inoxidabil acoperit in nailon. Este foarte puternic si vine intr-un numar mare de culori. Poate fi folosit pentru a da un aspect de invizibil, iar perlele arata de parca ar pluti.

Alte optiuni standard, necostisitoare, pentru a face bijuterii de calitate sunt cuprul, aluminiul si niobiu. Sarma de cupru se gaseste atat pe auriu cat si pe argintiu si este acoperita cu smalt, iar firul de aluminiu acoperit se gaseste in mai multe culori si calibre. Niobiul, pe de alta parte este stralucitor, vine in multe culori si nu este deloc delicat.

Sarma franceza este un fir spiralat, care este de mare efect pentru a accentua anumite bijuterii. Aceasta poate fi din cupru, placata cu aur, argint, placata cu argint, iar cu cat este mai mica si mai pretioasa bobina cu atat este mai scumpa.

Sarma din fir de aur suta la suta are diferite duritati, insa este un material scump, asa ca ar trebui cel mai indicat sa fie utilizat pentru proiecte speciale.

Sarma cu memorie este realizata din otel carbon sau otel inoxidabil si se foloseste in mare masura pentru bratari sau alte bucle, pentru ca se intoarce la forma intiala, insa nu se preteaza pentru produsele care necesita ambalare.

Ca informatie generala, ar trebui s astai departe de firele care contin nichel. Aceasta cauzeaza adesea o reactie alergica. Firele care contin acest metal sunt placate astfel incat sa alegi in cunostinta de cauza. Argintul de tip Sterling are de multe ori un procent mic de nichel in compozitie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *