Diferența între Wix, Squarespace și WordPress

diferenta-wix-squarespace-wordpress

Care sunt criteriile în funcție de care ne alegem platforma de blogging? Alegerea unei platforme este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi ai de făcut în calitate de blogger. Folosirea unei platforme adecvate pentru nevoile tale te poate scuti de cheltuieli inutile pe termen lung sau de probleme de natură tehnică.

În România, printre cele mai utilizate platforme sunt: Blogspot, WordPress sau Tumblr. În acest articol vom analiza pe rând, cele mai populare platforme la nivel global, cântărind cu grijă avantajele și dezavantajele pe care le oferă fiecare în parte.

Așadar, ce trebuie să știi despre platforma pentru blog?

Există mai multe tipuri de platforme pentru blog și ele pot fi împărțite în: platforme care necesită hostare și platforme care nu necesită hostare; sau platforme gratuite și platforme contracost.

Platformele pe care le voi analiza în acest articol sunt: Wix, Squarespace, WordPress în timp ce, Tumblr, Blogspot și Medium sunt analizate în partea a doua a articolului.

1. Wix – platformă de tip drag and drop

Wix este o platformă apărută în anul 2006 și în prezent are 150 de milioane de utilizatori în 190 de țări. Soluțiile oferite de Wix sunt potrivite pentru persoanele care nu au cunoștințe tehnice deoarece oferă un builder de tip “drag and drop” și template-uri predefinite pentru a crea un website. Ca și tip de platformă, Wix este o platformă de tip contracost (sau gratuit, însă planul free nu oferă multe avantaje) unde hostarea fișierelor se face pe serverele Wix, tu trebuind doar să alegi un domeniu pe care să îl conectezi.

Avantaje

 • poți construi un website într-un timp scurt folosind template-uri preexistente și buildere de tip “drag and drop”
 • nu ai nevoie de cunoștințe tehnice pentru a crea un website, deci platforma este ușor de folosit
 • ai acces la multe aplicații terțe și integrări
 • ai posibilitatea creării unui cont gratuit

Dezavantaje

 • dacă alegi să folosești un cont gratuit, vei avea multe reclame pentru Wix care vor apărea pe website-ul tău
 • template-ul ales inițial nu mai poate fi schimbat ulterior
 • aplicațiile terțe gratuite sunt limitate

Ce înseamnă toate astea?

Dacă alegi un website construit cu Wix și vei dori contul gratuit, vei avea foarte multe limitări. Înainte de a alege această soluție asigură-te că această soluție nu va ajunge să coste mult mai mult pe termen lung. În plus, să afișezi pe website-ul tău bannerele unui alt brand poate părea foarte neprofesionist și s-ar putea să îți afecteze imaginea. În schimb, dacă ai cunoștințe tehnice limitate și nu ai nevoie de foarte multe funcționalități, această soluție poate fi pentru tine.

2. SquareSpace – platforma ideală pentru începători

Squarespace este o platformă care a fost înființată în 2003, însă a început să fie foarte populară recent în Statele Unite. La momentul actual, conform site-ului lor, există milioane de website-uri create cu Squarespace. Ca și platforma anterioară, Squarespace oferă servicii de hostare pe serverele lor, oferindu-ți posibilitatea conectării propriului domeniu. Însă, pe Squarespace nu există niciun plan gratuit, iar prețurile încep de la 12$ pe lună.

Avantaje

 • este foarte simplu de folosit și deci poate fi utilizată cu ușurință de persoane mai puțin tehnice sau începători
 • oferă template-uri profesioniste

Dezavantaje

 • poate fi achiziționat sub formă de abonament lunar
 • are integrări limitate
 • platforma de sine-stătătoare oferă un număr restrâns de funcționalități

Ce înseamnă toate astea?

Squarespace este o platformă de blogging ideală pentru începători. Datorită faptului că a fost gândită ca o platformă cu un nivel redus de dificultate, aceasta oferă o mulțime de template-uri gata de folosit și configurat. Totodată, dacă vrei să te orientezi către Squarespace înainte de a achiziționa abonamentul lor, asigură-te că toate funcționalitățile pe care le dorești pot fi implementate în interfața lor pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior.

3. WordPress.org – platforma de blogging cea mai populară

WordPress este o platformă de blogging care a apărut în 2003. Este una dintre cele mai populare și îndrăgite platforme de blogging din lume și conform site-ului lor, “35% din web folosește WordPress, de la bloguri pentru hobby-uri la cele mai mari situri de știri online.”

Avantaje

 • poți crea un website de prezentare, un blog sau un magazin online
 • oferă foarte multe teme gratuite cu ajutorul cărora poți personaliza website-ul tău
 • există o multitudine de aplicații si componente terțe care pot fi integrate foarte ușor
 • costurile pentru a dezvolta un website folosind WordPress sunt reduse comparativ cu alte platforme
 • platforma în sine, precum și utilizarea acesteia sunt gratuite
 • interfața panoului de administrare este intuitivă și ușor de folosit

Dezavantaje

 • datorită popularității platformei, aceasta întâmpină deseori atacuri cibernetice
 • multe update-uri
 • timpul de încărcare al website-ului poate fi îngreunat de diferite plugin-uri
 • domeniul și serviciile de hostare trebuie cumpărate separat

Ce înseamnă toate astea?

Pe scurt, WordPress rămâne platforma de blogging cea mai populară din lume, în ciuda dezavantajelor sale. Acest lucru se datorează faptului că WordPress oferă o gamă vastă de soluții și servicii, bazându-se pe ajutorul comunității pentru dezvoltare. Există o mulțime de plugin-uri foarte ușor de gestionat care oferă foarte multe funcționalități, gratuit.

Există și posibilitatea hostării website-ului tău pe WordPress.com contra unei sume de 4$ pe lună, ceea ce poate rezolva o parte din problemele legate de găsirea unor servicii de hostare optimizate.

Soluțiile analizate aici reprezintă soluții de sine stătătoare, adică platforme care pot fi utilizate cu un domeniu propriu. Ele oferă avantajul construirii unui site fie că vrei ca hostarea să o ții în altă parte, sau nu. Dacă aceste soluții nu se potrivesc proiectului tău, mai există o serie de opțiuni disponibile, pe care le discutăm în partea a doua a articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *