Digital video recorder
DVR-ul este un aparat elecronic destinat pentru suprevegeherea video si (la nevoie) inregistrarea imaginilor pe care le primeste de la camerele video care sunt conectate la el. Aceste imagini sunt inregistrate pe un hard-disk incorporat. Cu alte cuvinte, un DVR capteaza, arhiveaza si stocheaza imaginile primite sub forma de semnal video. Hard-diskul folosit de un DVR pentru a stoca semnalul video este la fel ca modelele folosite pentru calculatoare si laptopuri. DVR-urile sunt fabricate in asa fel incat sa poata folosi mai multe canale, variantele cele mai uzuale fiind cele cu 4, 8 si 16 canale. Exista si modele de DVR-uri care utilizeaza 24 sau 32 de canale, dar nu sunt folosite decat in cazuri foarte rare.
Un DVR reprezinta creierul unui sistem de supraveghere video. Pe intelesul tuturor, cu ajutorul DVR-ului se poate observa eficacitatea unui sistem de supraveghere in ansamblu, si tot de el depinde si calitatea inregistrarilor si imaginilor oferire de camerele video.
Pentru niste inregistrari sau imagini de calitate, atat camerele video cat si DVR-ul trebuie sa fie suficient de performante. Calitatea imaginilor sau inregistrarilor depinde foarte mult de rezolutia DVR-ului. Si modul in care sunt arhivate inregistrarile este o caracteristica foarte importanta de care trebuie sa tineti cont cand doriti sa achizitionati un sistem de supraveghere video, deoarece se stie ca imaginile de calitate ocupa si mult spatiu (vedeti un exemplu concret facand o fotografie cu telefonul mobil cu rezolutii diferite ale camerei).
Exista DVR-uri mai performante care au posibilitatea realizarii unei conexiuni la Internet sau care sunt dotate cu sistem audio, utilizat pentru captarea sunetelor din aria pe care o supravegheaza. Camerele video care, alaturi de DVR, alcatuiesc un sistem de supraveghere, trebuie sa functioneze optim in orice conditii meteo. Pot fi fixe sau mobile, analogice (transmit semnal analogic) si digitale (transmit un semnal de foarte buna calitate). Ambele tipuri de camere video pot fi dotate cu sistem infrarosu, pentru vizibilitate pe timp de noapte. Camerele video rotative pot fi orientate de la distanta catre o zona care necesita o supraveghere mai atenta.
Sistemele de supraveghere video sunt foarte utile atat pentru magazine, banci sau depozite, cat si pentru locuintele personale, deoarece asigura siguranta si supravegherea de la distanta cu ajutorul unui simplu laptop sau smartphone.