Securitate WordPress – 4 pași pentru un site sigur
Datorită popularității crescute de care se bucură platforma WordPress, aceasta este ținta a numeroase atacuri de securitate. Doar în ianuarie 2020 au fost descoperite 4 breșe de securitate în plugin-urile WordPress, care cumulat afectează în jur de 400.000 de site-uri web.
Aceste tipuri de atacuri sunt răspândite și arbitrare, iar de cele mai multe ori nu pot fi prevăzute. Deci ce este de făcut în aceste situații pentru a te asigura că ai un site sigur?
În primul rând este important să înțelegi de ce este necesar să ai un site securizat. Dacă un site web este infectat de către un script urcat în urma unui atac de securitate, este greu și costisitor să scapi de acest script. Acest lucru se întâmplă deoarece de cele mai multe ori, ele sunt ascunse prin alte fișiere și este o muncă migăloasă să îți dai seama de sursa lor de poveniență. În plus, dacă un site a fost compromis, uneori este dificil să recuperezi toate informațiile pe care le aveai pe site-ul respectiv.
Un alt motiv pentru care este importantă asigurarea unui nivel ridicat se securitate pentru WordPress, este faptul că există posibilitatea ca în urma unui atac să ți se fure datele de logare și să pierzi accesul la site-ul tău.
Dacă ai un site care a fost compromis iar de pe acesta s-au trimis mailuri cu conținut îndoielnic, există o posibilitate foarte ridicată să îți pierzi credibilitatea atât în cadrul motoarelor de căutare și să ai un ranking scăzut, cât și în rândul urmăritorilor tăi.
Toate aceste probleme de securitate, de cele mai multe ori, sunt reversibile. Însă repararea lor este costisitoare și astfel, o soluție mult mai bună este să crești securitatea site-ului tău.
Ce pași trebuie să urmezi pentru o securitate sporită în WordPress
1. Un username personalizat
O să fii foarte surprins să afli câtă lume folosește ”admin” ca user pentru panoul de logare în WordPress. Folosirea acestui username ușurează foarte mult munca unui hacker în cazul unui atac, deoarece nu mai are de ghicit decât parola. Din fericire, username-ul pentru logarea în panoul de administrare din Wordpres spoate fi schimbat după instalare. Este recomandat să apelezi la ajutorul cuiva specializat pentru asta dacă nu ești o persoană foarte tehnică.
2. O parolă sigură
Inventivitatea umană este limitată atunci când vine vorba de alegerea unei parole. De aceea, există o serie de parole generice pe care lumea le folosește. Astfel de liste de parole sunt folosite în scripturi care încearcă să se logheze în site-ul tău. Dacă și parola ta se află pe listă, atunci este cazul să îți generezi o parolă nouă. Cea mai bună soluție este generarea unei parole arbitrare, alcătuită din caractere generate fără o logică anume. Din fericire, WordPress oferă posibilitatea generării unei parole arbitrare și sigure în momentul în care dorești să îți schimbi parola. Ca și în cazul username-ului, o parolă generată la începutul instalării poate fi schimbată oricând.
3. Update-uri de plugin-uri și de platformă
Datorită popularității crescute a platformei WordPress, există foarte multe plugin-uri dezvoltate care oferă o gamă variată de funcționalități. Deși asta reprezintă un avantaj major al platformei, acest lucru mai înseamnă și existența multor plugin-uri dezvoltate după standarde de codare diferite. În lipsa unei verificări a codului fiecărui plugin în parte, acestea pot avea în ele componente care oferă breșe de securitate. De aceea, există o mișcare permanentă de actualizare și verificare a acestor plugin-uri, dar și o exploatare ridicată a acestora. De fiecare dată când aceste securități sunt descoperite, ele sunt anunțate iar dezvoltatorii plugin-urilor fac update-uri pentru a le corecta.
În plus, deoarece internetul evoluează constant, există mereu noi modalități de exploatare a vulnerabilităților de securitate. Din fericire, dezvoltatorii platformei WordPress fac release-uri constante în care adresează aceste probleme și aduc îmbunătățiri platformei.
De aceea, este foarte important să efectuezi update-uri de plugin, de temă sau de WordPress atunci când ele se ivesc. Efectuarea lor îți poate asigura un site web sigur.
4. Instalarea unui plugin de securitate pentru WordPress
Așa cum am menționat anterior, există numeroase plugin-uri pentru WordPress, inclusiv plugin-uri de securitate. În momentul alegerii unui plugin de securitate, este important să te asiguri că acesta are cât mai multe funcționalități gratuite. În plus, trebuie să verifici că acesta este un plugin actualizat și menținut, dar și că este compatibil cu versiunea de WordPress pe care tu o ai instalată. În general, este indicat să apelezi la ajutorul unui specialist care te poate consilia cu privire la cele mai bune soluții gratuite pentru menținerea securității site-ului tău.
Tu ce măsuri de securitate folosești pentru a asigura siguranța site-ul tău?
Dacă ai nevoie de ajutor în configurarea setărilor de securitate pentru site-ul tău WordPress, nu ezita să îmi scrii un mesaj.