Nu scapa din vedere monetizarea blogului

O greseala pe care o fac multi bloggeri atunci cand sunt la inceput este aceea de a nu lua in considerare monetizarea blogului. Cei care fac aceasta greseala isi aleg designul blogului doar din punct de vedere estetic ajungand astfel ca, pe termen lung, sa aiba rezultate mediocre, deoarece layout-ul nu suporta o monetizare eficienta.
Indiferent daca angajezi un designer pentru a-ti crea un template customizat pe preferintele tale sau daca iti alegi un template gratuit de pe internet este foarte important sa te gandesti si la aspectul monetizarii.
Iata cateva moduri de abordare a problemei:
1. Bloguri monetizate prin anunturi CPM
CPM sau cost-per-mille, este o metoda de monetizare in care primesti o suma fixa pentru fiecare 1.000 de afisari ale unui banner publicitar. Daca iti propui sa folosesti aceasta metoda trebuie sa tii cont de formatul celor mai des intalnite si eficiente bannere. Acestea sunt 728×90, 300×250, si 160×600.
Deci, daca planuiesti sa afisezi astfel de bannere trebuie sa gandesti design-ul blogului astfel incat sa se integreze cat mai armonios. Daca le adaugi intr-un template nepotrivit vor arata ca nuca in perete, iar rezultatele vor fi modeste.
2. Bloguri monetizate prin anunturi CPC
CPC sau cost-per-click, este o metoda de publicitate in care primesti o suma fixa pentru fiecare click dat de cititorii tai pe anuntul publicitar de pe blogulul tau. Cea mai populara retea de publicitate CPC este AdSense de la Google.
Daca planuiesti o monetizare CPC trebuie sa stii care format de anunt e cel mai performant si care e locatia cea mai potrivita in care ar fi bine sa il incorporezi in layout-ul site-ului.
Google a anuntat la un moment dat, ca cele mai performante formate sunt cele de 336×280, 300×250 si de 120×600. Pe langa acest aspect, coltul din stanga sus al paginii este locul in care cei mai multi vizitatori sunt atenti si implicit locatia din care vin cele mai multe click-uri.
3. Bloguri care vand produse
Daca vei dori sa vinzi produse sau sa oferi servicii prin intermediul site-ului, va trebui sa te gandesti la intreg procesul de vanzare. Prin proces de vanzare ma refer la toate etapele prin care trece un cumparator, de la prima vizita pe site pana la a deveni cei mai fideli clienti.
Va trebui sa te gandesti ce informatie vrei sa prezinti la prima vizita a cuiva pe site, ce elemente vizuale e important sa fie vazute, ce optiuni de navigare trebuie puse la dispozitie etc.
Daca, de exemplu, vrei sa folosesti in principal marketingul prin e-mail, ar fi o idee buna sa rezervi cel mai bun loc pentru butonul de e-mail subscription.
Concluzie
Asadar, e important sa te gandesti la aceste aspecte inainte sa iti alegi un template sau sa angajezi un designer. Chiar daca nu monetizezi blogul chiar de la inceput, e bine sa iti lasi aceasta posibilitate pentru mai tarziu.