Despre alegerea nișei pentru blogul tău – Sfaturi de care să ții cont

Atunci cand incepem un blog trebuie sa ne gandim la articolele pe care le vom scrie si la subiectele acestora. O abordare comuna este aceea a blogurilor personale in care articolele sunt diverse si nu au neaparat legatura intre ele. S-a dovedit de-a lungul timpului ca putine din aceste bloguri ajung sa aiba multi cititori, marea majoritate ramanand in anonimat.
O alta abordare este aceea a blogurilor de nisa, in care articolele prezinta informatii, rezolva probleme, raspund la intrebari legate de o anumita tema (vezi si De ce sa alegi o nisa pentru blogul tau). Tinta acestor bloguri este clara, de aceea sunt si apreciate de cititori, dar si de motoarele de cautare.
Secretul succesului atunci cand vine vorba de un blog de nisa este, evident, alegerea subiectului. Acesta nu se poate face fara a lua in considerare mai multe aspecte:
1. Ce iti place?
Subiectul principal pe care il alegi pentru un blog trebuie, in primul rand, sa te intereseze. Fie sa stii deja multe despre subiect sau, cel putin, iti doresti sa inveti. Nu este obligatoriu sa fii expert, faptul ca iti place poate sa fie suficient.
Daca incerci sa creezi un blog despre ceva ce nu te intereseaza, acest lucru se va vedea atat in calitatea articolelor, dar si in constanta publicarii lor. E posibil ca dupa un timp sa te trezesti ca nu stii despre ce sa mai scrii. Rezultatul este ca, in ciuda unor eforturi initiale, traficul asteptat nu va veni, iar blogul va fi trecut la capitolul esecuri.
Pe de alta parte, un subiect de care esti interesat o perioada mai lunga de timp (nu doar o pasiune trecatoare) se poate transforma intr-un blog de succes. Articolele vor fi scrise cu pasiune, vor exista in permanenta subiecte, vei interactiona cu placere cu cititorii.
Asadar, prima intrebare cand vine vorba de alegerea unei nise este: “Ce imi place?“. Din lista lucrurilor care iti plac si te intereseaza se poate alege o nisa buna. Bineinteles, nu inseamna ca daca am ales o nisa care ne intereseaza succesul este garantat.
2. Popularitatea de care se bucura subiectul
Interesul personal pentru un anumit subiect e inutil in stabilirea unui blog daca nu este impartasit si de altii. Pana la urma un blog de succes inseamna trafic, iar acesta vine daca exista interes pentru subiectul ales.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa alegi neaparat cele mai in voga subiecte. Problema e ca pe aceste subiecte concurenta e foarte mare si efortul pentru a atrage trafic va fi consistent. De fapt, e mai indicat sa alegem subiecte mai putin in voga, dar care au un numar important de persoane interesate.
Exista cateva unelte care pot fi folosite pentru a identifica popularitatea de care se bucura un anumit subiect, cum ar fi:
- Google Trends – Cateva cautari pe Google Trends ar putea sa iti dea o idee de cat de populara e o anumita nisa si care este tendinta pe termen lung. Evident trebuie alese subiectele care au o tendinta de crestere sau cel putin sunt constante.
- Google Adwords Keword Tool – Arata numarul de cautari pe care le are un anumit cuvant cheie. Se pot testa cuvinte relationate de un anumit subiect. Nu exista un numar optim de cautari pe luna, dar ar fi de preferat sa fie de cel putin cateva mii.
- Televiziune/ziare/comunitati online – Daca te gandesti la un blog in limba romana atunci ai si alte surse de inspiratie: o emisiune la televizor, un articol din ziar sau diverse posturi de pe forumuri. Acestea arata de multe ori care sunt subiectele de interes la un moment dat.
3. Competitia
Unul din factorii cei mai importanti in alegerea unei nise o reprezinta competitia, numarul de bloguri si site-uri care abordeaza un anumit subiect. E pacat ca, dusi de valul entuziasmului, sa incepem un blog pe un subiect care ne intereseaza si ne pasioneaza pentru a observa dupa un timp ca sunt zeci de bloguri pe acelasi subiect. Chiar daca articolele pe care le scriem sunt mult mai bune, va lua mult timp (e posibil sa nu se intample niciodata) pana cand vom putea lua fata concurentei in motoarele de cautare.
Asadar, trebuie sa stim care e concurenta inainte de a ne apuca de lucru.
Exista multe modalitati de a afla care ne sunt potentialii concurenti. Una din cele mai simple (si cea pe care o recomand) o reprezinta introducerea cuvinteleor cheie (care definesc subiectul) in Google. In functie de numarul de rezultate obtinute ne putem da seama daca nisa este puternic populata sau mai este loc si pentru noi. Daca vedem ca numarul este de ordinul milioanelor trebuie sa ne gandim daca avem forta sa patrundem pe aceasta nisa.
Daca pe de alta parte numarul este foarte mic, inseamna ca nu exista cerere si deci cititori pentru acel subiect.
Studiul concurentei nu trebuie sa se opreasca aici, ci trebuie sa se ocupe si de principalele bloguri sau site-uri din nisa:
- Ce vechime au?
- Ce gen de articole publica?
- Cat de des publica?
- Cate comentarii au?
- Cati vizitatori au? (vezi Alexa.com)
- Care este numarul celor inscrisi la RSS?
- Cati followeri au pe Twitter?
- etc.
In functie de raspunsuri putem sa evaluam puterea concurentei si sa avem o imagine de ansamblu asupra nisei.
Cea mai tentanta cale este de a copia (mai mult sau mai putin) un blog sau site existent. Din punctul meu de vedere nu este neaparat cea mai buna abordare. Mai util ar fi sa identificam modalitatile prin care ne putem diferentia de concurenta.
Putem prezenta informatie similara dar intr-o modalitate diferita, putem sa identificam nevoi care nu sunt satisfacute de concurenta si pe care sa le dezbatem pe larg. In acest fel ne vom asigura ca blogul nostru nu este preceput ca o simpla copie a unui blog mai vechi.
In partea a doua a articolului am prezentat si de alte criterii pe care un blogger trebuie sa le ia in considerare in momentul in care alege o nisa, cum ar fi: sustenabilitatea, profitabilitatea si modul in care ne putem diferentia.